Sportschutterslicentie

Sportschutterslicentie

De sportschutterslicentie geeft Vlaamse sportschutters de mogelijkheid om alle vergunningsplichte vuurwapens te gebruiken voor het sportschieten. De sportschutterslicentie heeft dus hoofdzakelijk een functie om het gebruik van wapens te regelen tijdens het sportschieten, net zoals een rijbewijs bij het autorijden.

De houder van een sportschutterslicentie kan vergunningsplichtige wapens (speciaal voor sportschieten) verwerven zonder hiervoor telkens een vergunning te moeten aanvragen. De sportschutterslicentie laat de sportschutter ook toe om deze vergunningsplichtige wapens te vervoeren. De sportschutterslicentie moet door de gouverneurs worden aangenomen om de wettige reden “sportief en recreatief schieten” aan te tonen in het kader van een vergunningsaanvraag. In sommige gevallen geldt de sportschutterslicentie ook als wapendrachtvergunning tijdens het beoefenen van bv. parcoursschieten. De houder van de sportschutterslicentie kan via een vereenvoudigde procedure een wapenvergunning aanvragen. De sportschutterslicentie heeft dus ook tal van voordelen in het kader van de Federale wapenwet.

Traject Sportschutterslicentie

Opleiding hantering vuurwapens

Nieuwe leden dienen verplicht deel te nemen aan de gratis opleiding hantering vuurwapens die op zaterdagvoormiddag doorgaat elke twee weken.  Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier in de kantine.

Voorlopige Sportschutterslicentie

Voor je een vuurwapen kan aanschaffen, wil de wetgever dat je vertrouwd wordt met de schietsport. Dit gebeurt door middel van de voorlopige sportschutterslicentie. Op onze pagina over de Voorlopige Sportschutterslicentie kan je meer lezen over wat dit inhoudt.

Definitieve Sportschutterslicentie

Met de Definitieve Sportschutterslicentie kan de schutter een eigen sportvuurwapen en bijhorende munitie aankopen. Op de pagina Definitieve Sportschutterslicentie hebben we in meer detail uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.